Kuluttaja-lehti oli valinnut testiinsä kaksi Suomessa myytävää turvakaukaloa ja 11 eri kokoluokan turvaistuinta.
Testin alussa kerrottiin Suomen liikenteessä kuolevan vuosittain muutamia alta kouluikäisiä lapsia ja loukkaantuvan alle sata. Näin turvaistuimen merkitystä tarvitsee tuskin tämän enempää todistella kenellekään vanhemmalle.
Testi oli tehty yhteistyössä eurooppalaisten kuluttajaorganisaatioiden ja -viranomaisten kesken. Testissä kerrottiin myös Autoliiton julkaiseman Eurotest-turvaistuintestin perustuvan tähän samaan aineistoon.
Tässäkin testissä perusteltiin aiheellisesti miksi lapsen pitäisi matkustaa vähintään 3-vuotiaaksi selkä menosuuntaan. Syy tähän on selvä, eli selkä menosuuntaan matkustettaessa lapsi on paremmin suojattu etutörmäyksessä kuin kasvot menosuuntaan istuessa. Testissä mainittiin vakavimpien liikenneonnettomuuksien olevankin yleensä tieltä suistumisia tai nokkakolareita ja tämä pitää varmasti paikkaansa.
Testissä korostettiin kovasti sitä, että pelkkää törmäystestin arvosanaa ei kannata tuijottaa istuinta valitessa. Tätä perusteltiin sillä, että kokonaisturvallisuuden kannalta hyvät arvosanat törmäystestissä saanut istuin voi olla kuitenkin hankala kiinnittää autoon oikein. Lisäksi mikäli lapsen kiinnittäminen istuimeen on hankalaa, voi istuin olla näiden syiden takia kokonaisuudessaan turvaton riippumatta hyvästä törmäystestin arvosanasta.
Lisäksi testissä oli nostettu esille se, että osasta istuimista löytyy haitallisia aineita. Ilman testin lukemista itselle ei ainakaan olisi tullut mielenkään tämmöinen mahdollisuus, mutta valitettavasti haitallisia aineita löytyy tosiaan edelleen istuimista. Tilanne on kuitenkin testin mukaan parantunut selvästi muutaman viime vuoden aikana, kun haitallisia aineita alettiin testata.
Testiin kuului myös kahdeksan kohdan ohje miten valita autoon sopiva istuin. Tämäkin osuus kannattaa lukea turvaistuinta valitessa.
Kaikkiaan istuimet arvioitiin seuraavien ominaisuuksien perusteella; turvallisuus (50%), käytettävyys (50%) ja haitalliset aineet (0%). Suluissa oleva prosenttimäärä kertoo aina kyseisen ominaisuuden painoarvon. Jokainen ominaisuus sisälsi erilaisia arvioitavia alakohtia. Esimerkiksi turvallisuus koostui etutörmäyksestä, sivutörmäyksestä ja muista turvallisuustekijöistä.
Varsinaisesti testatut turvakaukalot ja turvaistuimet esiteltiin taulukossa. Tähän oli koottu perustiedot istuimista kuten esimeriksi istuimeen sopivan lapsen painoluokka, istuimen ja jalustan paino, kiinnytystapa (selkä / kasvot menosuuntaan) sekä tieto siitä voiko istuimen kallistaa jne. Taulukko sisälsi myös testien osa-alueiden pisteytyksen.
--> Täältä löydät lastentarvikkeita myyviä verkkokauppoja. Myös alennuskoodeja välillä.
Testin tiedot
Testivoittaja
Kiddy Phoenixfix Pro 2
Testi on julkaistu
Kuluttaja 4/2013, sivut 26-29.
Testin voi ostaa
Kuluttaja-lehden testiarkistosta.
Jätä kommentti