Tekniikan Maailma oli valinnut testiin viisi melko isokokoista, 46-47-tuumaista älytelevisiota. Televisioiden hinta vaihteli 1200 – 1500 euron välillä, joten ihan halvoista televisioista ei ole kyse.
Tämäkin testi kertoi hyvin kuinka television käyttäminen on nykyään paljon muutankin kuin vain perinteisen televisiolähetyksen katsomista. Testissä käsiteltiin muun muassa multimediatiedostojen katselua televisioilla ja Skypen käyttämistä. Osana testiä oli myös oma osio erilaisten nettivideopalveluiden tilanteesta testin julkaisuhetkellä.
Kaikki testatut televisiot olivat 3D-yhteensopivia, mutta kahteen malliin 3D-lasit olisi pitänyt hankkia erikseen. Tästä syystä testissä ei mitattu ollenkaan 3D-laatua.
Teksti-TV on edelleen käytetty palvelu Suomessa ja testissä käsiteltiin myös testattujen televisioiden teksti-TV:n toimivuutta. Periaatteessahan tulevaisuudessa teksti-TV:n merkityksen voisi kuvitella vähentyvän esimerkiksi sen takia, että myös internet on käytettävissä televisiossa. Toisaalta teksti-TV:stä saa monesti uutiset nopeasti ja helposti hyvin tiivistetyssä muodossa.
Testi sisälsi laajan taulukon, johon oli koottu televisioiden ominaisuudet helposti vertailtavaan muotoon. Taulukosta selvisi monta hyödyllistä ja vähemmän hyödyllistä asiaa. Esimerkiksi itselleni oli uusi tieto, että osassa televisioissa voi asettaa kanavakohtaisen äänenvoimakkuuden esiasetuksen.
Myös televisioiden tallennusominaisuudet oli käsitelty. Tallennuksen perusperiaatteissa ei ollut suuria eroavaisuuksia eli jokaisessa televisiossa pystyttiin hyödyntämään ulkoista USB-kiintolevyä tallentamiseen. Ainakin henkilökohtaisesti itseäni ärsyttää se, että kun ulkoinen levy alustetaan television käyttämään muotoon, estää se jatkossa levyn sisällön näkymisen tietokoneella. Piratismia kai tällä estolla yritetään vähentää, mutta mitenkään kiva ominaisuus tämä ei ole käyttäjän kannalta. Myös ajansiirto-ominaisuus löytyi kaikista televisioista.
Tässäkin testissä oli tehty myös runsaasti erilaisia mittauksia. TV-kuvan ja teräväpiirtokuvan ominaisuuksia oli mitattu eri tavoin samoin kuin digivirittimien ominaisuuksia.
Myös televisoiden ääntä ja äänikytkentöjä käsiteltiin omassa kappaleessaan. Testissä oltiin sitä mieltä, että taulutelevisioiden ääni ei omilla kaiuttimilla “säväytä ketään”. Syyksi tälle mainittiin yksinkertaisesti se, että litteään laitteeseen ei mahdu riittävällä tilavuudella varustettuja koteloita.
Kaikkiaan televisiot arvioitiin seuraavien ominaisuuksien perusteella; TV-kuvan laatu (25%), Hd-kuvan laatu (20%), kaiuttimien ääni (10%), päivittäinen käyttö (20%), toiminnot ja liitännät (15%), tehonkulutus (5%) ja käyttöönotto (5%). Suluissa oleva prosenttimäärä kertoo aina kyseisen ominaisuuden painoarvon.
Testin lopuksi jokainen televisio esiteltiin omassa kappaleessaan. Tässä yhteydessä kerrottiin mitä hyvää ja huonoa kyseisessä televisiossa on ja näytettiin lopullinen pisteytys ja tähditys.
--> Täältä löydät viihde-elektroniikkaa myyviä verkkokauppoja. Myös alennuskoodeja välillä.
Testin tiedot
Testivoittaja
LG 47LM670T
Testi on julkaistu
Tekniikan Maailma 22/2012, sivut 12-21.
Testin voi ostaa
Tekniikan Maailman lehtiarkistosta.
Testatut älytelevisiot
- LG 47LM670T
- Panasonic TX-L47ET50Y
- Philips 47PFL6907T/12
- Samsung UE46ES6565U
- Sony KDL-46HX755
Jätä kommentti